Крушина ламка
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
крушина вільхоподібна;крушина ольховидная
Frangula alnus, синонім — Rhamnus frangula —
розгалужений кущ або невелике, 3-3,5 м заввишки, дерево родини жостерових. Кора у верхній частині стовбура і на молодих гілках гладенька, червоно-бура, вкрита ланцетними білими сочевичками. Листки чергові, еліптичні або яйцевидні, короткочерешкові, цілокраї, з 6-8 паралельними бічними жилками. Квітки дрібні, двостатеві, правильні, 5-пелюсткові, зібрані пучками по 2-6 у пазухах листків; пелюстки всередині білі, зовні зеленуваті. Плід — куляста, спочатку червона, потім чорна кістянка. Цвіте у травні — червні.
Поширення
Крушина ламка росте майже по всій території України у лісах і між чагарниками, на вологих луках, по берегах боліт, річок та озер. Рідко росте в Степу, долинах річок, горах Криму.Заготівля і зберігання
Лікувальне значення має кора крушини (Cortex Frangulae). Збирають її весною до розпускання листків з молодих частин стовбура та молодих гілок, роблячи на відстані 10-15 см один від одного кільцеві надрізи (до деревини) та з'єднуючи їх поздовжніми розрізами. Не можна заготовляти кору, покриту мохом і лишайниками. Сушать кору на відкритому повітрі, на горищі або в приміщенні з доброю вентиляцією, розстеливши тонким (5-7 см) шаром на папері чи тканині й час від часу перемішуючи. Сушіння припиняють, коли кора стає ламкою. Сухої сировини виходить 43-45%. Строк придатності - 5 років. Зберігають у сухому приміщенні, яке добре провітрюється.Сировина відпускається аптеками.
Свіжозібрана і висушена кора спричинює нудоту і блювання, але при тривалому її зберіганні побічна дія зникає. Через це кору крушини вживають не раніше, як через рік після збирання. Придатність кори до вживання можна прискорити, витримавши її в сушильній шафі при температурі 100° протягом 1 години. В народній медицині використовують і плоди крушини (також не раніше, як через рік після збирання).
Хімічний склад
Кора крушини містить антраглікозиди (8%), геніни (емодин, ізоемодин, хризофанол), вільні антраноли, тритерпенові глікозиди, смолисті речовини та сліди дубильних речовин. Головним глікозидом свіжозібраної сировини є франгулорозид, який в процесі сушіння та зберігання окислюється до франгуліну.Фармакологічні властивості і використання
Кора крушини виявляє м'яку послаблюючу дію, яка проявляється через 8-12 годин після вживання ліків. Механізм дії полягає в здатності препаратів крушини посилювати перистальтику товстої кишки, не подразнюючи її слизової оболонки і не впливаючи на тонкий кишечник, і розріджувати калові маси.Застосовують кору крушини при атонії кишечнику, звичайних хронічних запорах.
В народній медицині кору крушини застосовують при захворюваннях печінки, водянці, геморої, подагрі та гарячці.
Міцним відваром кори миють тіло при корості, а відвар плодів використовують для компресів і промивань при висипах на шкірі, фурункулах, гнояках і струпах.
Порошок плодів вживають усередину при анемії, проносі, водянці та надмірних місячних.
Щоб запобігти звиканню до препаратів крушини, їх доцільно чергувати з іншими проносними засобами. Якщо звикання все-таки станеться, що спостерігається при тривалому призначенні крушини, доцільно збільшити дозу.
Кора крушини входить до складу шлункових чаїв і проносних чаїв, використовується при виготовленні препаратів вікаліну і вікаїру.
Передозування препаратів крушини може спричинити відчуття дискомфорту, тенезми, колікоподібні болі в животі та ін.
Вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю, препарати крушини протипоказані.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — відвар кори (20 г, або 2 столові ложки сировини на 200 мл окропу) приймають по півсклянки на ніч;
- екстракт крушини рідкий (Extractum Frangulae fluidum) приймають по 20-40 крапель на прийом;
- екстракт крушини сухий (Extractum Frangulae siccum) приймають по 1-2 таблетки перед сном;
- рамніл (Rhamnilum) приймають по 0,2 г на ніч;
- порошок з плодів крушини приймають по 0,2-0,5 г тричі на день;
- одну столову ложку суміші кори крушини ламкої (50 г), листків бобівника трилистого, трави буркуну лікарського (по 20 г) та плодів кмину звичайного (10 г) настоюють 20 хвилин на склянці окропу та п'ють по півсклянки на ніч при хронічних запорах;
- дві чайні ложки суміші кори крушини ламкої (30 г) та листків м'яти перцевої (40 г) заливають склянкою окропу, кип'ятять 20 хвилин, проціджують і п'ють по 1 склянці ввечері для підтримки регулярного випорожнення при гепатиті;
- одну столову ложку суміші кори крушини ламкої, квіток бузини чорної, плодів фенхелю звичайного (по 20 г) та плодів анісу звичайного (10 г) заливають склянкою окропу, кип'ятять 20 хвилин і п'ють по 1 склянці двічі на день (після обіду і ввечері) при запорах;
- одну столову ложку суміші кори крушини ламкої (60 г), трави фіалки триколірної, приймочок кукурудзи звичайної, трави деревію звичайного, плодів кмину звичайного та квіток терну звичайного (по 10 г) заливають склянкою окропу, кип'ятять 20 хвилин і п'ють по 2 склянки двічі на день при ожирінні.