Актинідія пурпурова
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
актинидия пурпурная
Actinidia —
багаторічна рослина родини актинідіевих. Виткий кущ-ліана 8— 10 м завдовжки. Листки чергові, цілісні, зверху темно-зелені, знизу — ясно-зелені, голі або опушені вздовж центральної жилки. Квітки дводомні, правильні, 5-пелюсткові, білі, одиничні. Плід — ягода пурпурового кольору, з носиком, від яйцевидної до видовженої форми з соковитим м'якушем, 2—2,5 см завдовжки. Цвіте у липні.
Поширення
Походить з Китаю. У СРСР (* держава припинила своє існування в 1991 р.) вирощують у ботанічних садах як декоративну і плодоягідну рослину.Заготівля і зберігання
— як у статтях Актинідія гостра і Актинідія коломікта.Хімічний склад
Плоди містять аскорбінову кислоту (85,8—112,0 мг %), цукри (4,4—7,6 %), каротин (0,06—0,10 мг %), катехіни (20,0— 26,2 мг %), антоціани (37,2—125,0 мг %) тощоВикористання
Плоди Актинідії пурпурової використовують так, як і плоди актинідії гострої та актинідії коломікти.Сік із ягід Актинідії пурпурової — добрий замінник апельсинового соку.
Сік або свіжі плоди Актинідії пурпурової, цілюще впливають на роботу кишечнику, особливо у дітей.
Для приготування з плодів Актинідії пурпурової желе, в якому довго зберігається аскорбінова кислота, свіжі ягоди перетирають з цукровим піском у пропорції 2:3 за вагою. Зберігають при температурі не вищій за 15°. Для задоволення добової потреби в вітаміні С досить 10—15 г такого желе.