Актинідія полігамна
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
актинидия полигамная рос.
Actinidia polygama —
багаторічна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана невеликих або середніх розмірів. Листки чергові, цілісні, зубчасті, при основі — від притуплених до загострених. Квітки правильні, 5пелюсткові, одиничні, рідше по 2—3, в пазухах середніх листків молодих пагонів, близько 2,5 см у діаметрі. Плід — ягода з конічним гострим носиком. Цвіте у липні.
Поширення
В СРСР (* держава припинила своє існування в 1991 р.) дико росте на Далекому Сході.Сировина
Використовують плоди, надземну частину та корені. Плоди мало їстівні, бо гіркуваті, пекучі на смак і спричинюють легкий опік слизової оболонки ротової порожнини.Хімічний склад
У свіжих плодах є 1000—1500 мг % (за іншими джерелами — 100 мг % ) аскорбінової кислоти, 8,3 мг % каротину, 130 мг % вітаміну Р. алкалоїди (у недозрілих плодах). Листки містять кумарини, монотерпени актинідин і метабілактон. У насінні є жирна олія (6,9% ), до складу якої входять пальмітинова, стеаринова, арахідонова, масляна, лінолева і ліноленова кислотиВикористання
В науковій медицині Японії використовують екстракт плодів і коренів під назвою полігамол. Цей екстракт виявляє загально зміцнюючу і сечогінну дію і застосовується у вигляді ін'єкцій 0,3 %-ного розчину для посилення серцевої діяльності.Використовують Актинідію полігамну і в народній медицині :
в Японії настій плодів або сухих пагонів використовують при запамороченні, люмбаго, ревматизмі, паралічі та гонореї; свіжі плоди їдять для угамування спраги, а листя вживають у їжу разом із соєвим соусом;
у Китаї порошок плодів разом з продуктами перегонки коріння використовують як болетамуючий засіб при кольках, болях у животі і в попереку;
в Китаї та Японії ванни з плодів і гал використовують як засіб проти запорів і для зігрівання тіла при ознобі та простуді.