Буркун лікарський
варгун, борконь, буркун жовтий, липка;
донник лекарственный
Melilotus officinalis -
трав'янистий дворічний кущик родини бобових з трійчастими листками, дрібнозубчастими з країв. Стебло прямостояче розгалужене заввишки 30-100 см. Квітки дрібні, жовті, у багатоквіткових пазушних китицях. Цвіте у червні-серпні. Плід — біб.
Поширення
Буркун широко розповсюджений у середній смузі Росії, на Кавказі, у Сибіру — по луках, сухих пустках, узбіччях доріг і краях полів. В Україні росте по всій території на узліссях, лісових галявинах, біля доріг, канав, на схилах ярів, як бур'ян у садах. У спекотний липневий полудень на некошеному луку вітерець раптово приносить сильний медяний запах. Це аромат квітів буркуну, одного з найкращих медоносів.Заготівля і зберігання
Для приготування ліків збирають верхню частину рослини з квітками (зрізують верхівки завдовжки до 30 см) та бокові пагони. Сушать на сонці чи під укриттям. Після висушування сировину обмолочують і видаляють грубі стебла, які не містять біологічно активних речовин. Сировина придатна до використання протягом двох років.Хімічний склад
Трава містить кумарини, органічні кислоти, глікозид мелілотозид, жироподібні речовими (близько 4%), білок (понад 17%) та ефірну олію.Фармакологічні властивості і використання
Препарати буркуну лікарського мають пом'якшувальні, відхаркувальні, знеболювальні, заспокійливі, анти коагулюючи та вітрогонні властивості. Вони посилюють кровообіг, зменшують набряки, допомагають при стенокардії і тромбозі коронарних судин. Буркун рекомендують при ревматизмі, бронхіті, туберкульозі легень, судомах, неврастенії, мігрені та клімактеричних неврозах.У народній медицині рослину використовують при кашлі, безсонні, гіпертонічній хворобі, а також для збільшення лактації (виділення молока у матерів-годувальниць).
Зовнішньо траву буркуну призначають у вигляді припарок для прискорення дозрівання фурункулів, при герпесі та тріщинах заднього проходу.
Використовують буркун і як харчову рослину: свіже молоде листя кладуть у супи та салати, а суміш сухих розтертих листків разом з квітками додають як оригінальну пряну заправку до перших і других страв.
Медова продуктивність буркуну 130-270 кг з 1 гектара, 100 квіток рослини за добу виділяють до 15 мг цукру. Буркуновий мед світлий, з ніжним ароматом та приємним смаком, кристалізується в білу дрібнозернисту масу. Добра відвідуваність буркунів бджолами зображена у латинській назві Melilotus, що означає «той, що дає мед».
Лікарські форми і застосування
Настій трави. 2 столові ложки сировини на 200 мл окропу. Настоюють 15-20 хв., проціджують. Приймають по 1/3-1/2 склянки 2 рази на день.
Настій трави. 1 столова ложка сировини на 300 мл окропу, настоюють 2 год., проціджують. П'ють теплим по 1/2 склянки тричі на день при фурункульозах, герпесі й тріщинах заднього проходу.
Вітамінний салат. Варену картоплю нарізують шматочками, посипають дрібно нарізаною цибулею та шаткованими листками буркуну, заправляють олією чи сметаною, сіль та спеції додають за смаком. Подібний салат можна робити зі свіжим огірком і вареним яйцем.