Актинідія гостра
актинидия острая рос.
Actinidia arguta —
багаторічна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана до 15 м завдовжки. Молоді зкорковілі пагони мають багато сочевичок. Листки чергові, цілісні, на коротких голих черешках, шкірясті, видовжено-овальні або еліптичні, з верхівкою, звуженою в короткий гострячок. Квітки правильні, 5-пелюсткові, білі, запашні, дво-, інколи — однодомні або полігамні, в пазушних небагатоквіткових щитовидних суцвіттях. Плід — ягода зеленого кольору, різної форми (здебільшого кулясто-еліптична), з соковитим ароматним м'якушем, 25—30 мм завдовжки. Цвіте у липні.
Поширення
В СРСР (* держава припинила своє існування в 1991 р.) дико росте на Далекому Сході. В Україні здебільшого в ботанічних садах та на присадибних ділянках розводять як плодоягідну рослину.Заготівля і зберігання
Використовують плоди. Зберігають їх замороженими або висушеними.Хімічний склад
Плоди Актиндії гострої містять 400—900 мг % (за іншими джерелами — 80 —100 мг %) аскорбінової кислоти, цукри, органічні кислоти, мікроелементи, мінеральні солі тощо. В листі і стеблах виявлено значну кількість флавоноїдів і сапонінівВикористання
Ягоди Актиндії гострої використовують майже так само, як і ягоди актиніди коломікти.У вітчизняній і зарубіжній народній медицині ягоди Актиндії гострої вживають як болетамуючий, відхаркувальний, послаблюючий і глистогінний засіб, при порушенні обміну речовин, захворюванні легень і бронхів, при гастралгії, гіпо- і авітамінозі вітаміну С, недокрів'ї, при різних захворюваннях, що супроводяться кровотечами, а також як загально зміцнюючий засіб після інфекційних захворювань і операцій, при фізичній і розумовій перевтомі.
Свіжий сік плодів Актиндії гострої, розведений водою, добре вгамовує спрагу.
Вживають ягоди свіжими і переробленими.