Вовчуг польовий
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
стальник пашенный
Ononis arvensis , синонім — О. intermedia —
багаторічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебла 30—80 см заввишки, прямостоячі, опушені, гілки часом закінчуються колючками. Листки чергові, трійчасті, лише верхні прості; листочки видовженоеліптичні; овальні або еліптичні, гострозубчасті, залозисто-опушені. Квітки двостатеві, неправильні, розміщені звичайно по дві в пазухах листків і утворюють довгі волотевидні суцвіття; віночок рожевий або білуватий. Плід — біб. Цвіте у червні—серпні.
Поширення
Росте по всій території України на луках, трав'янистих схилах, по тальвегах балок.Заготівля і зберігання
Використовують корені, заготовлені восени (жовтень — листопад). Їх миють холодною водою, опісля сушать спочатку на свіжому повітрі, а потім на горищі або в сушарках при температурі 40 — 45 гр.С. Сухої сировини виходить 30—32% . Зберігають у сухих приміщеннях. Строк придатності — 2 роки.Сировина відпускається аптеками.
Хімічний склад
У коренях виявлено дубильні речовини, глікозиди ізофлавонової природи (ононін, ононід), тритерпеновий сапонін, оноцерол, тетрациклічний тритерпеновий спирт оноцерин, смоли, лимонну кислоту, крохмаль та ефірну олію.Фармакологічні властивості і використання
Галенові препарати Вовчуга польового виявляють сечогінні, послаблюючі, кровоспинні, протизапальні, гіпотензивні і кардіотонічні властивості, зменшують проникність і ламкість капілярів, підвищують тонус і знижують перистальтику кишечнику.В науковій медицині Вовчуг польовий призначають при геморої, хронічних запорах, тріщинах заднього проходу, запаленнях сечового міхура і нирок, нирковокам'яній хворобі, при маткових кровотечах різного походження (особливо в клімактеричний період) та при подагрі.
Крім цього, в народній медицині Вовчуг польовий використовують як засіб, що активізує дію залоз внутрішньої секреції, поліпшує обмін речовин при фурункульозі й висипах на тілі, при радикуліті й епілепсії.
Використовують його і як зовнішній засіб при хворобах шкіри.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — відвар коріння (30 г сировини на 1 л окропу) по 50 мл 3 рази на день перед їдою протягом 2—4 тижнів (після кожних трьох днів роблять одноденну перерву);
- настойку коріння (у співвідношенні 1:5, на 70% -ному спирті) по 50—60 крапель 3 рази на день як послаблюючий засіб.
ЗОВНІШНЬО — гарячі ванни або примочки з відвару коріння (30 г на 1 л экропу, випарюють наполовину).