Ситник розлогий
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
ситник развесистый
Juncus elfusus —
багаторічна трав'яниста рослина родини ситникових. Має густо дернисте повзуче кореневище. Стебла циліндричні, міцні, гладенькі (в сухому стані тонко борозенчасті), зелені, 50-120 см заввишки, при основі обгорнуті ясно-бурими безлистими піхвами, всередині суцільно виповнені (без перетинок), після маленької перемички витягнуті (без особливо помітного розширення) в довгий (15-25 см) гострий трубчастий при квітковий листок. Квітки правильні, одиничні, на видовжених квітконосах, зібрані в розлогу волоть; оцвітина віночкоподібна, з шести лінійно ланцетних, гострих, зеленуватих, злегка іржасто-обведених, по краях вузько перетинчастих листочків, розміщених двома колами. Плід — обернено-яйцеподібна, бурувата, з полиском коробочка. Цвіте у червні—липні.
Поширення
Ситник розлогий росте на Поліссі по болотах, болотистих лісах і луках, на берегах річок і водойм; у Лісостепу і Степу — по піскуватих терасах річок.Заготівля і зберігання
Для медичних потреб використовують кореневища рослини, які заготовляють восени й використовують свіжими (в гомеопатії) або сушать.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
У кореневищах рослини є дубильні речовини й розчинні силікати.Фармакологічні властивості та використання. У народній медицині ситник додають до чаїв, що рекомендуються при нирковокам'яній хворобі.
В поєднанні з іншими лікарськими рослинами його використовують при запаленні сечового міхура.
Як додатковий компонент ситник входить до складу деяких комплексних зарубіжних препаратів, використовуваних при розладах травлення, хворобах печінки та жовчного міхура.
В гомеопатії зі свіжих кореневищ одержують есенцію, яку додають до засобів, застосовуваних при утворенні каменів у сечових шляхах.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — столову ложку суміші (порівну) коріння ситнику розлогого й солодки голої, листя берези бородавчастої й мучниці звичайної і кукурудзяних стовпчиків замочують у 250 мл холодної води, додають на кінчику ножа питної соди, кип'ятять 30 хв., проціджують, охолоджують і п'ють по чверті склянки 5 разів на день.