Пухівка широколиста
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
пушица широколистная
Eriophorum latifolium —
багаторічна трав'яниста рослина родини осокових. Стебло пряме, тупо тригранне, 15-70 см заввишки. Листки лінійно-ланцетні, 3-8 мм завширшки, плоскі, трохи кілюваті, на верхівці — тригранні, з піхвами. Квітки двостатеві, в багатоквіткових яйцеподібних, пониклих після цвітіння колосках (їх 5-12), що утворюють на верхівці стебла зонтикоподібне суцвіття, ніжки колосків округлі або тригранні, шорсткі. Колоскові луски довгасті, зеленаво-чорні, з однією жилкою. Оцвітині щетинки численні, на кінці розгалужені, при плодах розростаються і утворюють пучки білих волосків — пухівки. Плід — тригранний горішок. Цвіте у травні - червні.
Поширення
Пухівка широколиста зустрічається переважно в Карпатах і Поліссі, в Лісостепу — розсіяно. Росте на осоково-мохових болотах.Сировина
Для медичних потреб використовують сушену траву, зібрану в період цвітіння рослини, і пухнасті колоски, які заготовляють у серпні.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
пухівки широколистої ще не вивчено. Відомо лише, що в рослині є значна кількість кремнію.Фармакологічні властивості і використання
Настій трави вживають як сечогінний і послаблюючий засіб при тривалих запорах і затримці сечі.Чай із пухнастих колосків вважається кровоочисним, потогінним і відхаркувальним засобом.
Його п'ють при простудах і кашлі, проносах, катарах кишок і запаленні м'язів, ревматизмі, подагрі та шкірних хворобах і використовують для промивання ран.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО - настій трави (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу, настояти 1 годину, процідити) п'ють по 1 столовій ложці 3-4 рази на день;
- настій колосків (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу, настояти 10 хв., процідити) п'ють по 2 склянки на день ковтками.