Мушмула звичайна
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
мушмула обыкновенная
Mespilus germanica —
колючий кущ або невисоке (1,5-5 м заввишки) дерево родини трояндових. Гілки червонаво-бурі, в молодому стані опушені, пізніше — голі. Листки чергові, коротко черешкові, прості, суцільні, видовжено ланцетні або видовжено еліптичні, до 12 см завдовжки і 4 см завширшки, з цілими краями або дрібнозубчасті (на кінцях зубчиків є червонаві залозки), в молодому віці з обох боків опушені, згодом — зверху темно-зелені, у розсіяно волосисті або зовсім голі, зісподу — ясно-зелені, білувато пухнасті. Квітки правильні, двостатеві, 5-пелюсткові, 3-5 см у діаметрі, одиничні на кінцях вкорочених пагонів, пелюстки обернено яйцевидні, білі. Плід — несправжня приплюснуто-куляста бурувата кістянка з (4) 5 кісточками, зовсім зануреними у м'якуш. Цвіте у травні.
Поширення
Мушмула звичайна росте в Криму у світлих мішаних і хвойних лісах. У південних районах України її вирощують як декоративну і плодову рослину.Сировина
З лікувальною метою використовують плоди та листя рослини. Листя заготовляють з травня по серпень, плоди — восени (у стадії повної стиглості).Рослина неофіційна.
Хімічний склад
Плоди та листя Мушмули звичайної містять значну кількість дубильних речовин. У плодах, крім того, є цукри до 17%, 0,2-0,9% органічних кислот (в основному яблучна), до 16 мг % вітаміну С.Фармакологічні властивості і використання
Відвари і настої плодів та листя мушмули або плоди в натуральному виді користуються репутацією ефективного в'яжучого засобу.Всередину їх дають при звичайних і кривавих проносах, для збудження апетиту.
Зовнішньо їх застосовують як протизапальний засіб для полоскання горла при ангіні.
Плоди мушмули їстівні. Споживають їх після вилежування або після перших осінніх приморозків — тоді вони гублять терпкий смак. Про запас плоди консервують у цукровому сиропі. Лікувальні властивості в таких плодів не втрачаються.
Лікарські форми і застосування
ЗОВНІШНЬО — настій листя (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу) застосовують для полоскання.