Козельці лучні
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
козлобородник луговой
Tragopogon pratensis —
дворічна трав'яниста рослина родини айстрових (складноцвітих). Стебло пряме, розгалужене, 30-120 см заввишки. Листки чергові, сидячі, лінійні або ланцетні, тонко загострені, цілокраї, до основи розширені. Квітки язичкові, яскраво-жовті, з чорно-фіолетовими пиляками, в кошиках; квітконоси під кошиками трохи потовщені, листочки обгортки дорівнюють крайовим квіткам і коротші за сім'янки. Плід — сім'янка з довгим носиком або без нього; на верхівці є чубок, складений з нерівних перистих щетинок, при основі зрослих у кільце. Цвіте у травні — вересні.
Поширення
Козельці лучні ростуть на луках у Карпатах.Сировина
З лікувальною метою використовують коріння і листя. Коріння заготовляють восени або рано навесні, викопуючи лише однорічні рослини.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
слабо вивчено. Відомо, що в коренях Козельців лучних є крохмаль, інулін та білки. Всі частини рослини містять гіркий молочний сікФармакологічні властивості і використання
Козельці лучні використовують як діуретичний, антисептичний, протизапальний і ранозагоювальний засіб.Відвар коріння Козельців лучних п'ють при кашлі, жовчнокам'яній і нирковокам'яній хворобах, золотусі, сверблячці та інших захворюваннях шкіри.
Для гоєння гнійних ран і виразок використовують свіже подрібнене листя рослини.
Цінують козельці і як їстівну рослину. Для їжі придатне молоде листя та коріння.
З листя готують салати (як протицинготний засіб), а очищене від шкірки варене коріння використовують для вінегретів або готують, як цвітну капусту.
Щоб зменшити гіркоту коріння, його вимочують півгодини в солоній воді.
Порошок з листя козельців використовують узимку для заправки супів (1 чайна ложка на порцію супу).
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — відвар коріння (2 чайні ложки сировини на 200 мл окропу, варять 10 хвилин, настоюють 2 години, проціджують) приймають по 1 столовій ложці 3—4 рази на день;
- салат: молоде листя козельців замочують на 30 хвилин у солоній воді, виймають, підсушують на рушнику чи салфетці, додають зеленої цибулі, дрібно січуть, солять і заправляють вершками (на 200 г листя козельців беруть 50 г зеленої цибулі, 40 г вершків та сіль).