Гібіск їстівний
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
бамия
Hibiscus esculentus —
однорічна трав'яниста рослина родини мальвових. Стебло розгалужене, 1,5—2 м заввишки. Листки довгочерешкові, серцевидні, 3—7-лопатеві або пальчастороздільні з широкоовальними зубчастими частками. Квітки двостатеві, правильні, великі, одиничні в пазухах листків; віночок жовтий, при основі — з темною плямою. Плід — коробочка, з 5— 11 гранями. Цвіте у липні — серпні.
Поширення
Батьківщиною бамії є тропічна Африка, в дикому стані збереглася Антильських островах. Розповсюджена в країнах Південної Європи, в Америці, Африці та Азії. Висота рослини — від 30-40 см (карликові форми) до 2 м (високорослі форми). Культивують Гібіск їстівний на півдні України як харчову рослину.Сировина
Стручки бамії ростуть на кущах та виглядають, як стручки зеленого перцю завдовжки з палець. Їх збирають недозрілими. Молоді та видовжені стручки покриті тонким ворсом, перед вживанням його треба видалити, протерши серветкою. Зібрані стручки бамії не можна довго зберігати, вони швидко в'януть та деревіють. Споживають (відвареними або консервованими) молоді (3—6-денні) зав'язі.Хімічний склад
Молоді зав'язі містять значну кількість білків, слиз, аскорбінову кислоту (до 45 мг%), каротин, вітаміни групи В.Фармакологічні властивості і використання
Рослина має сечогінні властивості.Плоди Гібіску їстівного — цінний дієтичний продукт для хворих на гастрит і виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки, їх їдять вареними або смаженими, використовують для приготування супів і соусів, сушать, заморожують, консервують.