Билинець запашний
Подивитись оголошення купівлі/продажу ↓
кокушник душистый
Gymnadenia odoratissima -
Багаторічна трав'яниста рослина родини зозулинцевих (орхідних). Кореневі бульби пальчастороздільні. Листки чергові, вузько-ланцетні, до верхівки стебла поступово зменшуються в розмірі, переходять у приквітки. Квітконосне стебло закінчується густим колосоподібним суцвіттям з дуже зигоморфними двостатевими лілово-пурпуровими квітками з циліндричною тупою шпоркою і з запахом ванілі. Плід — коробочка. Цвіте у червні — липні.
Поширення
Зникаюча рослина, занесена до Червоної книги України. Трапляється дуже рідко в Лісостепу, на Поліссі, Опіллі, в Карпатах.Хімічний склад
Бульби коренів містять слиз (50%), крохмаль (27%), декстрин, пентозани, сахарозу тощо.Фармакологічні властивості і використання
Салеп — добрий обволікаючий і протизапальний засіб. Його призначають при запаленні органів травлення (коліти, гастрити, виразка шлунка), при проносах, дизентерії, отруєнні різними токсичними речовинами, при хронічних і гострих бронхітах.Препарат з Билинця запашного — салеп — добрий обволікаючий, протизапальний і загально зміцнюючий засіб. Він перешкоджає всмоктуванню шкідливих речовин з шлунково-кишкового тракту.
Як обволікаючий і протизапальний засіб салеп призначають при гострих і хронічних захворюваннях дихальних шляхів, при запаленні шлунково-кишкового тракту.
Ефективним є використання салепу при бронхітах, гастроентеритах, колітах і виразковій хворобі.
Слиз салепу п'ють при отруєнні, щоб затримати всмоктування отрути. Застосовують у вигляді слизу перорально в клізмах.
Дійовим засобом вважається салеп при загальному виснаженні організму, зумовленому тривалими кровотечами, фізичною і розумовою перевтомою, туберкульозом та ін.
Настій старих бульб вважається абортивним засобом, а траву з молодими бульбами рекомендують при неплідності.
Листки прикладають до наривів.
Насіння Билинця запашного використовувалось при епілепсії.
Лікарські форми і застосування
Слиз (Mucilago Salep): 2 г порошку салепу ошпарюють 200 мл окропу, збовтують 10—15 хвилин і приймають по 1 чайній або десертній ложці 2—3 рази на день. Приготовлений слиз зберігають у холодильнику.