Водянка чорна
водяника чёрная
Empetrum nigium —
вічнозелений, дуже галузистий сланкий кущик родини водянкових, 20—60 см завдовжки. Листки чергові, 3—5 мм завдовжки і близько 1 мм завширшки, видовжено-еліптичні, шкірясті, з загорнутими наспід краями. Квітки одностатеві, дрібні, темно-червоні, одиничні в пазухах листків поблизу верхівки гілочок. Плід — чорна ягодоподібна кістянка. Цвіте у травні — червні. Плоди достигають у серпні.
Поширення
Трапляється в Карпатах на субальпійських та альпійських луках, на торфових болотах, зрідка — в соснових лісах.Сировина
Використовують усю надземну частину рослини (зрізують під час цвітіння і на початку плодоутворення) і плоди (в період їхньої повної стиглості).Рослина неофіційна.
Хімічний склад
Усі частини рослини містять великий набір біологічно активних речовин: облистнені пагони — андромедотоксин, дубильні речовини, флавоїди (468 мг % ), урсолову кислоту; листки — елагову і кавову кислоти, кверцетин, ціанідин, кемпферол, ізокверцитрин, рутин і каротин; плоди — аскорбінову кислоту (9—47 мг%), антоціани і флавоноїди.Фармакологічні властивості і використання
В народній медицині настій або відвар Водянки чорної облистнених пагонів використовують при головному болі, нервових захворюваннях, епілепсії, паралічах, як засіб, що заспокоює і знімає втому, та як в'яжучий засіб при цинзі і проносі.Протиспазматичну дію і вплив препаратів Водянки чорної на центральну нервову систему підтверджено експериментально.
Плоди Водянки чорної використовують свіжими або у вигляді відварів як протицинготний і сечогінний засоби.
Ягоди водянки не дуже приємні на смак: кислуваті й справді водянисті (звідси й назва). Однак, завдяки цьому, вони добре тамують спрагу — про це потрібно знати мандрівникам.
Плоди їдять з молоком чи кисляком, заморожують про запас, використовують для приготування соків і варення. Крім того, з них роблять водянкову настойку на горілці.
Корінні мешканці Півночі готують з суміші риби, тюленячого жиру і плодів водянки страву під назвою товкушка.
З ягід рослини отримують барвник для фарбування вовни і шкіри у вишнево-червоний колір. Використовують плоди водянки і для підфарбовування кондитерських виробів та напоїв.