Цикорій дикий
цикорий обыкновенный
Cichoiium intybus —
багаторічна трав'яниста розсіяно волосиста, з молочним соком рослина родини айстрових (складноцвітих). Стебло прямостояче, ребристе, 30-120 см заввишки, з розчепіреними прутоподібними гілками. Прикореневі листки в розетці, стругоподібно-перистороздільні або слабо лопатеві, біля основи звужені в черешок: стеблові листки чергові, ланцетні, гостро зубчасті, з широкою основою, стеблообгортні: верхні — з цілими краями. Квітки двостатеві, в кошиках, розташованих по 1-3 у пазухах листків; віночок голубий, язичковий, з 5 зубчиками. Плід — сім'янка. Цвіте з липня до вересня.
Поширення
Цикорій дикий росте по всій території України вздовж доріг, по канавах, як бур'ян на засмічених місцях.Заготівля і зберігання
Для медичних потреб використовують корені (Radix Cichorii intybi), рідше траву цикорію (Herba Cichorii intybi). Траву заготовляють в період цвітіння рослини, зрізуючи верхівки стебел завдовжки 30 см. Зібрану сировину сушать у затінку на відкритому повітрі або у добре провітрюваному приміщенні, розстеливши тонким шаром, або у сушарці при температурі до 40°С. Сухої трави виходить 28-29%. Корені викопують восени, обтрушують від землі, миють у холодній воді, звільняють від стебел, розрізують при необхідності вподовж і впоперек, і сушать на відкритому майданчику або у сушарці при температурі до 50°С. Сухих коренів виходить 25%. Готову сировину зберігають в сухих прохолодних приміщеннях з доброю вентиляцією.Хімічний склад
Корені цикорію містять гіркий глікозит інтибін (0,032-0,099%), фруктозу (4,5-9,5%), левульозу (10-20%), пентозани (4,7-6,5%), холін. У траві є гіркі речовини лактуцин і лактукопікрин (сесквітерпенові лактони), тритерпени, кумариновий глікозит цикоріїн (у квітках), аскорбінова кислота, вітаміни групи В.Фармакологічні властивості і використання
Найчастіше галенові препарати цикорію вживають для збудження апетиту та покращення діяльності органів травлення, особливо при гастритах, ентеритах і колітах.Відвар коріння, крім того, виявляє гіпоглікемічну дію і використовується при легких формах цукрового діабету.
Відвар трави вважається корисним при холециститі (стимулює виділення жовчі) і хворобах нирок (сечогінна дія).
В експериментах на тваринах встановлено, що настій із суцвіть цикорію заспокійливо діє на центральну нервову систему, збільшує амплітуду і сповільнює ритм серця.
Є відомості про те, що препарати цикорію виявляють тиреостатичну дію.
Як засіб, що активізує обмін речовин в організмі, цикорій використовують при шкірних хворобах, пов'язаних з порушенням обміну речовин.
Підсмажений і розмолотий корінь цикорію використовують як замінник натуральної кави і цінну добавку до сурогатів кави з ячменю тощо.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — відвар (2 столові ложки трави або 1 столову ложку коріння варять 10 хв. в 0,5 л води) п'ють по півсклянки 4 рази на день до їди.