Рожа рожева
шток-роза розовая
Alcea rosea, синонім — Althaea rosea —
багаторічна трав'яниста шерстисто-волосиста рослина родини мальвових. Стебло пряме, мало гіллясте, 80-250 см заввишки. Листки чергові, 5-7-лопатеві, округлі або серцевидні, по краю — тупо зубчасті; верхні — трилопатеві. Квітки великі (5-7 см у діаметрі), 5-пелюсткові, сидять у пазухах листків по одній або по дві на дуже коротких квітконіжках і утворюють на верхівці стебла колосоподібне суцвіття; пелюстки майже округлі, їхня довжина дорівнює ширині, вони білі, рожеві, червоні до чорних. Плід — з численних, розміщених кільцем плодиків, — сім'янок. Цвіте у липні — серпні.
Поширення
В дикому стані Рожа рожева росте в Південній Європі та Малій Азії. В Україні широко культивують як декоративну рослину.Заготівля і зберігання
Для виготовлення ліків використовують квітки, зірвані з чашечкою (Flores Malvae arboreae cum calyce), або лише пелюстки (Flores Maivae arboreae sine calyce). Перевагу надають квіткам з темно-фіолетовим, майже чорним забарвленням. Заготовляють сировину протягом усього періоду квітування рослини (в міру розвитку окремих квіток). Зібрані квітки негайно сушать на відкритих майданчиках, на горищі або в приміщенні, яке добре провітрюється, попередньо пров’ялюючи на сонці. Рідше використовують коріння рослини, яке заготовляють так само, як і коріння алтеї лікарської.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
Квітки рожі рожевої містять дубильні і барвні речовини та слиз. Значна кількість слизу є й у коренях.Фармакологічні властивості і використання
Фармакологічні властивості і показання до призначення рожі рожевої збігаються з показаннями для алтеї лікарської.Барвна речовина, яка міститься в пелюстках, придатна для підфарбовування ліків, прохолоджуючих напоїв, кондитерських виробів тощо.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — настій квіток (10 г сировини на 200 мл окропу настоюють 15-20 хв.) п'ють по 1 столовій ложці тричі на день;
- холодний настій (1 столова ложка подрібнених квіток або коріння на 500 мл холодної кип'яченої води, настоюють одну годину) п'ють по півсклянки 4 рази на день.