Персик звичайний
персик обыкновенный
Persica vulgaris —
дерево заввишки 3-6 м або кущ родини трояндових. Кора жовтувата або червонувато-коричнева. Листки ланцетні, гострі, пилчасті, з короткими черешками, які несуть по 3-5 червоно-бурих залозок. Квітки актиноморфні, двостатеві, рожеві, одиничні, зрідка їх по дві. Плід — кістянка. Цвіте у квітні — травні.
Поширення
Персик походить із Східної Азії. Його розводять як плодову рослину в південних районах України.Сировина
Використовують плоди.Хімічний склад
Плоди містять цукри (до 15%), аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, каротин, органічні кислоти (яблучну, лимонну, хінну та винну), ефірну олію, сполуки калію і заліза; в насінні є жирна (до 57%) і ефірна олія.Фармакологічні властивості і використання
Плоди персика рекомендуються хворим з порушенням серцевого ритму, при гіпохромній анемії, пов'язаній з аліментарним фактором або гіпацидним гастритом, як засіб, що стимулює шлункову секрецію і покращує травлення, та як сечогінний засіб.ПРОТИПОКАЗАНО вживати персики хворим на діабет і ожиріння.
М'якуш плодів використовують і як фітотерапевтичний засіб у косметиці. З насіння одержують персикову олію, яка є цінною сировиною для фармацевтичної та парфумерної промисловості.
Лікарські форми і застосування
ЗОВНІШНЬО - маска на обличчя при сухості шкіри (Hyposteatosis cutis) — м'якуш спілого персика змішують з відваром ромашки лікарської і одержану кашку наносять на обличчя, через 20 хв. змивають теплою водою.