Перець стручковий однорічний
красный перец однолетний
Capsicum annuum —
багаторічна (в культурі - однорічна) трав'яниста рослина родини пасльонових. Стебло прямостояче, розгалужене, 30-100 см заввишки. Листки чергові, черешкові, з цілими краями, ланцетні, яйцеподібно ланцетні, яйцеподібні або видовжено-яйцеподібні, 2-14 см завдовжки, загострені, при основі клиноподібні. Квітки правильні, двостатеві, одиничні або по 2-3 в розвилках стебла; віночок колесоподібний, до середини п’яти роздільний, білий або жовтуватий, рідко — червонуватий або фіолетовий. Плід — повисла суха ягода, яскраво-червоного, рідше — зеленого або жовтуватого кольору. Цвіте у червні—серпні, плодоносить у серпні—вересні.
Поширення
Перець стручковий однорічний походить з Центральної Америки. По всій території України культивують як овочеву рослину.Заготівля і зберігання
Для медичних потреб використовують стиглі висушені плоди гірких сортів перцю (Fructus Capsici). Збирають плоди перцю в міру їхнього достигання й сушать на сонці. Готову сировину зберігають у сухих провітрюваних ізольованих приміщеннях. Строк придатності — 3 роки.Аптеки сировину не відпускають.
Хімічний склад
Плоди перцю містять алкалоїд капсаїцин (0,03-0,2%), аскорбінову кислоту (до 400 мг %), каротиноїди (Р-каротин, нео-р-каротин, псевдо-а-каротин, р-каротин-епоксид, цитроксантин, криптоксантин, зеаксантин, антераксантин, віолаксантин, капсантин тощо), флавоноїди, глюкоалкалоїд соланін, кумарин скополетин, ефірну (понад 1%) і жирну (4-16%) олію, сірку, хлор і кремнезем, солі калію, натрію, кальцію, заліза, алюмінію та фосфору.Фармакологічні властивості і використання
Настойку плодів перцю призначають усередину для збудження апетиту й покращення травлення. Зовнішньо, у вигляді розтирання, настойку використовують при ревматичному і м'язовому болі, радикуліті, невралгії та ознобах.Настойка перцю входить до складу мазі від обмороження, складно-перцевої мазі, перцево-аміачного і перцево-камфорного лініментів тощо, а екстракт перцю густий — до складу перцевого пластиру.
Вживання перцю протипоказане при виразковій хворобі шлунку та дванадцятипалої кишки, гострих і хронічних гастритах, ентеритах і колітах, гострих і хронічних гепатитах і холециститах (у стадії загострення) та захворюваннях нирок.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — настойку плодів (готують на 90% -ному спирті у співвідношенні 1:10) приймають по 10-15 крапель у чарці води тричі на день за 30 хв. до їди.
ЗОВНІШНЬО — розтирання настойкою (готують, як у попередньому прописі);
- мазь від обмороження (Unguentum contra congelationem) втирають у відкриті частини шкіри для профілактики обморожень;
- капситрин (Capsitrinum), лінімент перцево-аміачний і лінімент перцево-камфорний використовують для розтирання при невралгіях, міозитах тощо;
- пластир перцевий {Emplastrum Capsici) використовують як відволікаючий і болетамуючий засіб при радикулітах, невралгіях, міозитах, люмбаго тощо (перед накладанням пластиру шкіру знежирюють спиртом, ефіром або одеколоном і протирають насухо);
- капсин (Capsinura) використовують для розтирання при суглобовому і м'язовому ревматизмі, артритах та ексудативному плевриті;
- камфоцин (Camphocinum) використовують для розтирання при ревматизмі й артритах;
- настойку перцю змішують з подвійною кількістю рослинної олії й використовують для розтирання при радикуліті, ревматичних болях у суглобах та при міозиті.