Печериця звичайна
шампиньон обыкновенный
Agaricus campestris, синонім — Psalliota campestris —
гриб родини агарових. Шапинка 4-8 см у діаметрі, у молодих грибів куляста, пізніше опукла або плоско розпростерта, шовковисто-біла, у дозрілих грибів — з коричневим відтінком, гола або з малопомітними притиснутими лусочками; пластинки вільні, спочатку рожеві, потім довго зберігають м'ясо-червоний колір, у старих грибів — шоколадно-коричневі й навіть чорні. Спорова маса пурпурово-коричнева, ніжка щільна, кольору шапинки, 3-7 см заввишки і 1-1,5 см завтовшки, з тонким білим нестійким кільцем у верхній частині. М'якуш білий, з приємним запахом свіжо спиляного дерева, при розрізуванні рожевіє, особливо у верхній частині ніжки.
Поширення
Печериця звичайна росте по всій території України на пасовищах і луках, у садах, на полях та цілинних степах. Селекційні сорти культивують у спеціалізованих господарствах, продається як їстівний гриб.Заготівля і зберігання
Збирають печерицю в червні — жовтні. Використовують свіжою, про запас сушать, солять і маринують.Хімічний склад
М'якуш свіжого гриба містить антибіотик кампестрин, близько 6% білків, у т. ч. близько 5% засвоюваних вуглеводів, фібрин та мінеральні сполуки (до 1%).Фармакологічні властивості і використання
Печериця звичайна має дезинфікуючі властивості, а виділений з плодового тіла гриба кампестрин згубно діє на золотистий стафілокок, тифозну й паратифозну палички.Кампестрин не токсичний і виявляє помітний терапевтичний ефект при лікуванні тифозних хворих.