Медунка м’якенька
медуница мягкая
Pulmonaria mollis, синоніми: P. dacica, P. mollissima —
багаторічна трав'яниста рослина родини шорстколистих. Уся рослина бархатисто опушена, у верхній частині клейка від залозистих волосинок. Стебла 15-50 см заввишки, прямостоячі, іноді вгорі розгалужені. Листки прикореневі видовжено еліптичні, звужені в крилаті черешки, стеблові — яйцевидно-ланцетні, сидячі. Квітки — в негустих завійках, зібрані на верхівці стебел щитком. Чашечка дзвоникоподібна, віночок лійкоподібний, голубувато-фіолетовий, його відгин надрізаний на широкі лопаті. Плід — горішок. Цвіте у квітні — травні.
Поширення
Медунка м'якенька росте в лісах, на узліссях у Карпатах та в лісових і лісостепових районах Правобережжя, в Степу дуже рідко.Заготівля і зберігання
Зрізують надземну частину під час цвітіння рослини. Збирають і здорові прикореневі листки (після одцвітання). Заготовляють сировину в сонячну погоду. Зібрану траву уберігають від злежування, бо вона легко запарюється і чорніє. Сушити слід зразу ж після заготівлі. Для цього сировину розстилають тонким шаром на решітках у провітрюваному приміщенні, часто перевертаючи. В сушарнях температура не повинна перевищувати 50°С. Занадто повільне сушіння веде до почорніння зілля. При зберіганні суху сировину треба добре провітрювати.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
Молоді прикореневі листки Медунки м'якенької містять каротин і до 30 мг % вітаміну С. Трава (Herba Pulmonariae maculosae) містить до 5% кремнекислоти (половина з цієї кількості розчинена у водній формі), дубильні речовини (6-10%), алантоїн (до 1%), сапонін, органічні кислоти, синильну кислоту, цукор, слиз, борнезит, кверцетин, кемпферол та мінеральні солі. З'ясовано, що медунка м'якенька інтенсивно нагромаджує марганець (до 11% від ваги золи), в золі є й калій, залізо та мідь.Фармакологічні властивості і використання
Дія Медунки м'якенької близька до дії медунки лікарської. Марганець є активатором і складовою частиною окислюючих ферментів, бере участь у реакціях декарбоксиляції, гідролізу, сприяє засвоєнню деяких вітамінів, утворенню еритроцитів.У народній медицині Медунку м'якеньку широко використовують від кашлю (жменя трави на півлітра води, у вигляді настою), листя прикладають до ран, а соком промивають рани; порошком з листя засипають різні рани.
За успішне лікування ран у деяких місцевостях Медунку м'якеньку називають йод-травою.
Прикореневі листки придатні до їжі (салати, супи).
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО - відвар трави (1 столова ложка трави на 1 склянку води, варити 10 хв.) пити по півсклянки 2 рази на день як відхаркувальний засіб;
- відвар (по 10 г трави медунки, листя подорожника великого та підбілу звичайного на 1 л води, повільно довести до кипіння, варити 3 хв., настояти 10 хв., додати меду) пити по півсклянки через регулярні інтервали як допоміжний засіб при грипі, бронхіті, фарингіті й охриплості.