Кунжут східний
кунжут индийский,
Sesamum indicum, синонім — S. orientate —
однорічна трав'яниста рослина родини кунжутових. Стебла опушені, прямостоячі, чотири-, восьмигранні, розгалужені, 80-110 см заввишки. Листки довгочерешкові, чергові або супротивні, цілокраї або зубчасті, 10-30 см завдовжки: нижні — округлі; серединні — ланцетні, еліптичні або видовжено яйцевидні, надрізані або глибоко пальчасто роздільні; верхні — вузькі. Квітки великі, на короткій квітконіжці, по 1-3 в пазухах листків; віночок двогубий, опушений, фіолетовий або рожевий, рідко — білий. Плід — видовжена багатонасінна коробочка. Цвіте у червні — липні.
Поширення
Кунжут східний походить з південно-західної Африки. На півдні України кунжут вирощують як олійну рослину.Сировина
З лікувальною метою використовують насіння (Semen Sesami), кунжутову олію (Oleum Sesami) та сік із свіжого листя.Хімічний склад
Насіння рослини містить жирну олію (близько 55%), білок (до 20%), вуглеводи (16%), лігнани (сезамін, сезамолін), фітостерин, вітамін Е, амінокислоти (гістидин, триптофан) та значну кількість фосфору та кальцію.Фармакологічні властивості і використання
Кунжутова олія має здатність збільшувати кількість тромбоцитів у крові й прискорювати її зсідання. Це робить її ефективною при лікуванні тромбопенічної пурпури, есенціальної тромбопенії та геморагічних діатезів.У фармацевтичній практиці олію використовують як основу для приготування мазей, лініментів, пластирів, олійних емульсій та розчинів жиророзчинних препаратів для ін'єкцій.
У поєднанні з соком алое і виноградним соком кунжутову олію приймають усередину при бронхіальній астмі й сверблячих дерматозах.
Кунжутову олію використовують і в харчовій промисловості.
В народній медицині порошок з насіння кунжуту використовують як тонізуючий, антисептичний та протизапальний (зовнішньо) засіб, а сік із свіжого листя втирають у шкіру голови при сухій себореї.
Насіння використовують ще й для виготовлення цукерок, халви та інших східних солодощів.
Кунжутова макуха, одержана при холодному пресуванні насіння, йде на виготовлення кондитерських виробів, а в суміші з пшеничним борошном її використовують для виготовлення дієтичних хлібців.
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — кунжутову олію п'ють по 1 столовій ложці, а діти — по 1 чайній ложці тричі на день до їди;
- порошок з насіння приймають по 15-20 г (з водою) тричі на день до їди.