Каланхое перисте
каланхое перистое
Kalanchoe pinnata, синоніми: Bryophyllum pinnatum, В. саїусіпит —
багаторічна трав'яниста вічнозелена сукулентна рослина родини товстолистих. Стебло міцне, м'ясисте, 50—150 см заввишки, при основі часто дерев'яніє. Листки супротивні, короткі черешкові, соковиті, товсті, ясно-зелені, з червонуватим відтінком; нижні — прості, еліптичні або яйцевидні, зарубчасто-зубчасті, верхні складні, непарноперисті, з 3-5 листочками. Квітки двостатеві, трубчасті, зеленаво-біло-рожеві, прямостоячі, зібрані в верхівкове волотисте суцвіття. Плід - листянка. В умовах кімнатної культури цвіте тривалий час.
Поширення
Батьківщина каланхоє перистого — тропічна Африка, Мадагаскар, острови Зеленого Мису, острів Реюньйон, Коморські острови. В СРСР (* держава припинила своє існування в 1991 р.) каланхоє розводять як кімнатну декоративну рослину. В умовах польової культури каланхое вирощують в Аджарії.Сировина
У медичній практиці використовують сік рослини. Для одержання його використовують свіже листя разом з трав'янистою частиною стебел. Перед переробкою сировину витримують 7 діб (але не більше) у темному місці при температурі 5—10°С.Хімічний склад
У надземній частині рослини є полісахариди, флавоноїди, катехіни, дубильні речовини, органічні кислоти (яблучна, щавлева, лимонна, ізолимонна, оцтова), ферменти (дегідраза яблучної кислоти, карбоксилаза щавлевої і оцтової кислот), аскорбінова кислота, макро- і мікроелементи (алюміній, магній, кальцій, мідь, силіцій, марганець, залізо).Фармакологічні властивості і використання
Сік каланхоє має антисептичні й протизапальні властивості, низьку токсичність, сприяє швидкому очищенню ран і виразок від некротичних тканин, прискорює їхню епітелізацію. Експериментальними дослідженнями виявлено здатність соку загоювати рани й термічні опіки, пригнічувати утворення грануляційної тканини в проліферативній фазі запалення, гальмувати розвиток ексудативної фази запалення, спричиненої різними речовинами.Препарати каланхоє (сік і мазь) широко застосовують у хірургічній, стоматологічній, акушєрсько-гінекологічній, офтальмологічній та отоларингологічній практиці.
В хірургічній практиці сік каланхоє застосовують для лікування довго незагоюваних ран, трофічних виразок гомілки, при пролежнях, гнійних процесах, що супроводяться відмиранням тканин. Рани і виразки спочатку обробляють (туалет рани), потім на навколишню неушкоджену шкіру наносять тонкий шар вазеліну або фурацилінової мазі, зрошують рану або виразку соком, закривають 3—4 шарами марлі, змоченої цим соком, і накладають пов'язку, проводячи процедуру щодня, а пізніше — через день.
У разі інфікованих ран і виразок, при наявності гнійних виділень до соку 5—7 днів додають антибіотик, до якого чутлива мікрофлора.
При лікуванні фурункульозу, ианариціїв, флегмон, абсцесів та інфікованих ран застосовують мазь каланхоє в поєднанні з олією звіробою. Спочатку застосовують пов'язки з олією звіробою, яка має виражені бактеріостатичні властивості, а після затухання запального процесу й появи грануляцій використовують мазь каланхое, яка стимулює репаративні процеси.
При лікуванні великої ерозивної поверхні застосовують мазь каланхое з фуразолідоном.
У стоматології сік каланхоє використовують у вигляді аплікацій або аерозольних інгаляцій при гінгівітах, пародонтозі 2 і 3-го ступенів та при афтозних стоматитах.
В акушерсько-гінекологічній практиці препарати каланхоє (сік і мазь) застосовують для лікування ран проміжності, ерозії шийки матки, розривів при пологах, ендоцервіцитів та тріщин сосків у годуючих матерів.
Соком каланхоє лікують і ураження очей (кератити різного походження, травматичні ушкодження рогівки та опіки очей), хронічні тонзиліти, гнійні запалення вуха,- риніт тощо.
Ефективним є використання соку в комплексному лікуванні рожі, при тимпаноплаетиці.
У народній медицині сік каланхоє використовують місцево при різних запальних процесах, ранах і виразках, при кон'юнктивітах і опіках, а також закапують у ніс при нежиті.
При опіках, виразках і гнійних ранах місцево застосовують і кашку з свіжого листя рослини.
Лікарські форми і застосування
З готових аптечних препаратів використовують сік каланхоє (Succus Kalanchoes) і мазь каланхоє (Unguent am Каіапchoes).
Сік каланхоє можна приготувати і в домашніх умовах. Для цього листя і трав'янисту частину стебел промивають у проточній воді, витримують 7 діб у темному місці при температурі 5—10°С, пропускають через простерилізовану кип'ятінням м'ясорубку, видавлюють через густу тканину, залишають на 1-3 доби при температурі 4-10°С для відстоювання, добре фільтрують і додають для консервування хлороформ з розрахунку 0,5%.