Фейхоа Селлова
фейхоа Селлова
Feijoa sellowiana —
кущ або невелике (2-5 м заввишки) дерево родини миртових. Листки вічнозелені, товстуваті, шкірясті, супротивні, еліптичні, з цілими краями, зверху темно-зелені, зісподу — білуваті від повстинного опушення. Квітки правильні, двостатеві, великі (до 4 см у діаметрі), по 1-5 у пазухах листків; пелюстки (їх 4) білі, всередині — темно-рожеві, яйцеподібні, м'ясисті. Плід — жовтувата, часто з червонуватим боком і шорсткуватою поверхнею ягода. Цвіте у червні — липні. Плоди дозрівають з жовтня до зими.
Поширення
Батьківщина фейхоа — тропічні й субтропічні райони Південної Америки. В Південному Криму розводять як декоративну та харчову плодову рослину.Заготівля і зберігання
З лікувальною метою використовують зрілі плоди фейхоа. Плоди вживають свіжими або переробляють на варення, джеми, желе, вино тощо.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
Плоди фейхоа містять значну кількість водорозчинних солей йоду (0,7-1,0 мг %), цукри (5-14%), органічні кислоти (1,5-3,5%), пектинові речовини (1,3%), вітамін С (близько 50 мг %), ефірну олію.Фармакологічні властивості і використання
Плоди фейхоа корисно вживати при хронічних гастритах зі зниженою секреторною функцією шлунку, хронічних ентеритах і колітах, пієлонефритах, порушеннях функції щитовидної залози та при атеросклерозі.Ефірну олію плодів використовують у дерматологічній практиці як протизапальний засіб.