Чаполоч пахуча
зубровка душистая
Hierochloe odorata —
багаторічна трав'яниста кореневищна, з приємним запахом рослина родини тонконогових (злакових). Стебла висхідні, голі, гладенькі, 30-80 см заввишки, з порожнистими меживузлями і потовщеними вузлами. Листки чергові, плоскі, з цілими краями, на безплідних пагонах лінійні, загострені, 5-6 мм завширшки і до 60 см завдовжки, зісподу зелені, голі, зверху — сіро-зелені; на квітконосних — лінійно-ланцетні, укорочені (1-3 см завдовжки), з видовженими гладенькими або шорсткими піхвами. На межі пластинки і піхви є довгий (2-4 мм) гострий язичок. Квітки дрібні, різнорідні, зібрані в дрібні (3-5 мм), яйцеподібні, трохи стиснуті з боків, з полиском, золотисто-бурі, 3-квіткові (серединні квітки двостатеві, бічні — чоловічі) колоски, що утворюють на верхівці стебла яйцеподібну розлогу волоть з тонкими гладенькими гілочками. Колоскові луски шипуваті, по краю з довгими війками. Нижні квіткові луски в чоловічих квітках шкірясті, по краю війчасті з коротким остюком, що виходить біля верхівки або із середини спинки. Плід — зернівка. Цвіте у травні — червні.
Поширення
Чаполоч пахуча росте переважно на Поліссі та в Лісостепу в соснових і мішаних лісах, на пісках, вирубках і галявинах.Заготівля і зберігання
З лікувальною метою використовують траву чаполочі (Herba Hierochioe), яку заготовляють після цвітіння рослини, зрізуючи листки й безплідні пагони серпом або ножем вище прикореневих буруватих листків. Після видалення квіткових волотей траву сушать у затінку на вільному повітрі або на горищі (розкладають тонким шаром на папері чи тканині або зв'язують у невеликі пучки й підвішують). Сухої трави виходить 50%. Строк придатності — 2 роки.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
Трава чаполочі містить кумарин (0,2%), який надає їй ароматичного запаху, р-кумарову, ферулову й мелілотову кислоти. Дані про наявність у рослині алкалоїдів сумнівні.Фармакологічні властивості і використання
У народній медицині настій з трави чаполочі використовують як засіб, що збуджує апетит і покращує травлення.Траву чаполочі широко використовують у лікеро-горілчаній промисловості для ароматизації вин і при виготовленні безалкогольних напоїв «Горіховий», «Ала-Тоо», «Спринт».
Лікарські форми і застосування
ВНУТРІШНЬО — настій трави (1 столову ложку сировини настоюють 30 хв. на склянці окропу в закритій посудині) пити по 1 столовій ложці 3-4 рази на день за 10-15 хв. до їди.