Астрагал солодколистий
астрагал сладколистный
Astragalus glycyphyllos —
багаторічна трав'яниста гола або негусто білувато опушена рослина родини бобових. Стебло висхідне, розгалужене, 45—90 см заввишки. Листки чергові, непарні, перисті, з 4—7 пар довгасто еліптичних, зісподу волосистих листочків. Квітки зеленаво-жовті, в коротких густих китицях. Плід — біб. Цвіте у червні — серпні.
Поширення
Трапляється по всій території України у мішаних лісах, на узліссях, полях, по чагарниках.Заготівля і зберігання
Використовують траву (Herba Astragali glycyphyllij, зібрану під час утворення плодів. Зрізають на висоті 5—7 см від поверхні грунту. Сушать траву під наметом або в добре провітрюваних приміщеннях, час від часу перевертаючи. Сухої сировини виходить 25 %.Рослина неофіційна.
Хімічний склад
Астрагал солодко-листяний містить гліциризин, аспарагін, гіркі й дубильні речовини, сліди алкалоїдів, сапоніни, флавоноїди тощо.Фармакологічні властивості і використання
За фармакологічними властивостями Астрагал солодко-листяний майже не відрізняється від астрагалу шерстисто-квіткового.Закордоном в науковій медицині Астрагал солодко-листяний використовується як сечогінний засіб.
У народній вітчизняній і зарубіжній медицині Астрагал солодко-листяний рекомендується при катарах верхніх дихальних шляхів, при шлунково-кишкових розладах, кривавому проносі, захворюваннях нирок та сечових шляхів, при каменях нирок, нашкірних висипах, сифілісі, ішіасі, білях, болісних і нерегулярних менструаціях, при опущенні матки, для прискорення пологів і виділення посліду, підвищення секреції молока у матерів-годувальниць.