Актинідія коломікта
актинидия коломикта
Actinidia kolomikta —
дводомна рослина родини актинідієвих. Виткий кущ-ліана до 10 м завдовжки, підіймається по деревах або стелиться по землі. Пагони червоно-коричневі. Листки чергові, цілісні, овальні, з серцевидною основою, іноді витягнуті у вістря, двічі тонко гостропилчасті. Квітки правильні, 5-пелюсткові, білі або рожеві, ароматні: чоловічі — у 2—5 квіткових щитковидних суцвіттях, зрідка одиничні; жіночі — одиничні. Плід — ягода, зеленого кольору, еліптичної форми, з соковитим ароматним м'якушем, до 2 см завдовжки і 1 см у діаметрі. Цвіте у липні.
Поширення
В СРСР (* держава припинила своє існування в 1991 р.) дико росте на Далекому Сході. В Україні розводять як декоративну і плодоягідну рослину. Заготівля і зберігання.Використовують плоди. Оскільки достиглі плоди швидко псуються, їх для тимчасового зберігання і транспортування збирають недозрілими. Ягоди добре зберігаються заморожені і висушені.
Хімічний склад
У плодах Актинідії коломіктної багато аскорбінової кислоти (813— 1400 мг %), є цукри (4,2—9,8%), органічні кислоти, дубильні, пектинові і барвні речовини тощо. В листках знайдено флавоноїди, лактони, сліди сапонінів; у коренях — алкалоїди (0,03 %). Флавоноїди (катехіни) є й у деревині і пагонахВикористання
Ягоди Актинідії коломіктної використовують як протицинготний, глистогінний, кровоспинний (зокрема, при маткових кровотечах) і болетамуючий засіб, при лікуванні туберкульозу легень, бронхіальної астми, коклюшу та карієсу зубів.Корисно вживати ягоди Актинідії коломіктної при ослабленні і виснаженні організму внаслідок перенесення інфекційних захворювань і операцій, при фізичній і розумовій перевтомі, гострих і хронічних хворобах шлунка і кишечнику.
Вживають ягоди Актинідії коломіктної свіжі і перероблені на варення, повидло, мармелад, пастилу тощо.